Osteopatins grundprincip är att kroppen är en helhet där allt är sammanlänkat, vilket innebär om kroppen hamnar i obalans kan det ge obalanser på många olika ställen i kroppen. Då kroppen är ett nätverk av olika kroppsliga delar så som organ, nerver, muskler, fascia med mera så innebär det att om en kota blir låst så påverkas även ett organ på grund av nervkopplingen emellan dessa delar. Kroppens delar skall alltid kunna röra sig eller vara mobila/flexibla, när du inte har en mobilitet har du en immobilitet vilket innebär att delen är låst eller har en negativ påverkan på grund av immobilitet.
En annan grundprincip är att kroppen har en självläkande och självreglerande förmåga. Vilket innebär att vi kan hjälpa hästen till läkning genom att hjälpa delarna röra sig igen (mobilisera) men sen lämnar vi läkandet till kroppen. Läkandet kan ta olika tid beroende på hästens status. Viktigt är att efter man mobiliserat hästen ska hästen handgås på en rak linje för att delarna ska komma igång och röra sig igen. Detta ska göras i 10 -15 minuter under två dagar efter mobilisering/behandling. Efter det kan hästen få rörelseträning i någon vecka cirka. Viktigt är att hästen inte tränas och får mjölksyra inom en vecka efter mobilisering.
Immobilitet kan skapa sämre blodflöde vilket i sin tur skapar att näring inte tillförs till den låsta delen och i det kan det påbörjas en nedbrytning (artrofi) av delen som är låst. Immobilitet skapar nervpåverkan så som smärta och i det börjar hästen avlasta på andra delar av kroppen och då kan hältor skapas.
Osteopati är att återfå balans i hela kroppen genom att behandla kroppen som en enhet och sen ge kroppen chans att självläka och självreglera.
Bilderna som följer är på ett varmblodssto som var fin i sin trav och fungerade som hon skulle. Vid träning på travbana var banan lite slaskig och trots att hon hade brodd så halkade hon till. Efter det vart hon ofungerande som travhäst. Hästägaren förklarade att hon inte kunde hålla ihop travet, hon gick i passgång och ville gärna galoppera. Innan var hon lite vass i humöret men efter detta vart hon väldigt låg i humöret och lugn vilket inte vad likt henne.
Då korsbenet har nervkopplingar upp till hjärnan och hormoncentrat kan man vid denna rotation få en personlighetsförändring på hästen samt fysiologiska förändringar som muskelatrofi, låsningar i ländrygg, bröstrygg och halskotor. Blodflödet blir sämre i kroppen och i framdelen blir oftast både bogbladen låsta. När bogbladen blir låsta hämmas rörelsen i frambenen och hästen tvingas kasta fram benen istället för att rörelsen kommer naturligt via bogbladen och det i sin tur kan skapa frambenshältor. Då korsbenet sitter ihop med bäckenbenet via ligamentstrukturer påverkas också bäckenet och du får rotationer även där. Bakbenen sitter ihop med bäckenet så bakbenen blir också påverkade där du kan få inåt eller utåt rotationer på både bakben och leder. Så en rotation på korsbenet skapar en myriad av olika låsningar i resten av kroppen. Allting sitter ihop. Hela kroppen är en enhet.
Via snälla stretchövningar kan man få tillbaka korsbenet på plats.
Återhämtningen för detta sto var under en ganska lång period men hon är nu tillbaka i träning och hennes vassa humör är tillbaka.