Deas Hovslageri & Fysiologi

Hovslagare i Härnösand
072-2208756E-post

Vad är osteopati?

dec 13, 2021 | Fysiologi & osteopati

Osteopatins grundprincip är att kroppen är en helhet där allt är sammanlänkat, vilket innebär om kroppen hamnar i obalans kan det ge obalanser på många olika ställen i kroppen. Då kroppen är ett nätverk av olika kroppsliga delar så som organ, nerver, muskler, fascia med mera så innebär det att om en kota blir låst så påverkas även ett organ på grund av nervkopplingen emellan dessa delar. Kroppens delar skall alltid kunna röra sig eller vara mobila/flexibla, när du inte har en mobilitet har du en immobilitet vilket innebär att delen är låst eller har en negativ påverkan på grund av immobilitet.

En annan grundprincip är att kroppen har en självläkande och självreglerande förmåga. Vilket innebär att vi kan hjälpa hästen till läkning genom att hjälpa delarna röra sig igen (mobilisera) men sen lämnar vi läkandet till kroppen. Läkandet kan ta olika tid beroende på hästens status. Viktigt är att efter man mobiliserat hästen ska hästen handgås på en rak linje för att delarna ska komma igång och röra sig igen. Detta ska göras i 10 -15 minuter under två dagar efter mobilisering/behandling. Efter det kan hästen få rörelseträning i någon vecka cirka. Viktigt är att hästen inte tränas och får mjölksyra inom en vecka efter mobilisering.

Immobilitet kan skapa sämre blodflöde vilket i sin tur skapar att näring inte tillförs till den låsta delen och i det kan det påbörjas en nedbrytning (artrofi) av delen som är låst.  Immobilitet skapar nervpåverkan så som smärta och i det börjar hästen avlasta på andra delar av kroppen och då kan hältor skapas.

Osteopati är att återfå balans i hela kroppen genom att behandla kroppen som en enhet och sen ge kroppen chans att självläka och självreglera.

Bilderna som följer är på ett varmblodssto som var fin i sin trav och fungerade som hon skulle. Vid träning på travbana var banan lite slaskig och trots att hon hade brodd så halkade hon till. Efter det vart hon ofungerande som travhäst. Hästägaren förklarade att hon inte kunde hålla ihop travet, hon gick i passgång och ville gärna galoppera. Innan var hon lite vass i humöret men efter detta vart hon väldigt låg i humöret och lugn vilket inte vad likt henne. 

När jag skulle behandla henne upptäckte jag att hennes anus var väldigt indraget. När anuset är indraget indikerar det på att korsbenet har roterat framåt och nedåt vilket drar med sig all kringliggande vävnad. Då kroppen är en enhet och allting sitter ihop via fascia så dras även anuset med i en framåt riktning. Alltså riktningen mot huvudet. (cranialt) Dessa ston som har denna rotation på korsbenet är de som drar in bakterier i slidan och får svårt att bli dräktiga.
Rotationer på korsbenet kan orsakas av många faktorer; hästen ramlar, de rullar sig, de halkar, hoppning, travträning, galoppträning mm. Korsbenet är känsligt för just extensionen av bakdelen, alltså att de sträcker ut bakbenen långt bakåt vilket via kraften och extensionen sänker korsbenet ifrån sin naturliga position.

Då korsbenet har nervkopplingar upp till hjärnan och hormoncentrat kan man vid denna rotation få en personlighetsförändring på hästen samt fysiologiska förändringar som muskelatrofi, låsningar i ländrygg, bröstrygg och halskotor. Blodflödet blir sämre i kroppen och i framdelen blir oftast både bogbladen låsta. När bogbladen blir låsta hämmas rörelsen i frambenen och hästen tvingas kasta fram benen istället för att rörelsen kommer naturligt via bogbladen och det i sin tur kan skapa frambenshältor. Då korsbenet sitter ihop med bäckenbenet via ligamentstrukturer påverkas också bäckenet och du får rotationer även där. Bakbenen sitter ihop med bäckenet så bakbenen blir också påverkade där du kan få inåt eller utåt rotationer på både bakben och leder. Så en rotation på korsbenet skapar en myriad av olika låsningar i resten av kroppen. Allting sitter ihop. Hela kroppen är en enhet. 

Min osteopatilärare brukar dra parallellen att om jag håller ett rep i en ände och du håller i andra änden, om jag vrider repet åt något håll, var tror du händer i din ände? Så en rotation i bäckenet påverkar även nacken hos hästen och käkleder med mera.

Via snälla stretchövningar kan man få tillbaka korsbenet på plats.

Återhämtningen för detta sto var under en ganska lång period men hon är nu tillbaka i träning och hennes vassa humör är tillbaka. 

Börjar som lärare på Hovslagarutbildningen Västernorrland

Jag börjar som lärare i anatomi på Hovslagarutbildningen Västernorrland. Såhär fint skrev de om mig på Facebook: Vi välkomnar en till viktig pusselbit till vårat team på utbildningen, Andrea Svensson. Andrea gick själv vår utbildning 2005-06 och har sedan dess arbetat...

Denna hemsida använder cookies. Genom att fortsätta använda den så accepterar du vår användning av cookies.